Scheerservice

Basis:

Scheren + nagelverzorging
< 5 alpaca’s – €50,00
> 5 alpaca’s – €45,00
> 10 alpaca’s – €35,00

Extra’s:

Tanden slijpen: €5,00/alpaca
Vliegenbestrijding (verwachte werking tot 8 weken): €5,00/alpaca

Alle prijzen zijn inclusief BTW en verplaatsingskosten binnen een straal van 25km. Voor afstanden boven de 25km wordt er €0,90/km heen en terug bijgerekend.

Alpaca’s worden één keer per jaar geschoren. Dit gebeurt in de maanden april tot en met juni, zodat de vacht weer voldoende tijd heeft om aan te groeien voor de winter.

Voor alpaca’s is de jaarlijkse scheerbeurt echt noodzakelijk. Zelfs voor hoog drachtige merries is de stress van een scheerbeurt minder erg dan de hittestress, die de dieren vol in de wol hebben bij temperaturen boven de 20 graden en in de volle zon.

Bij het scheren kan de conditie van de dieren gecheckt worden en eventuele huidaandoeningen. Ook de nagels worden op dit moment nog eens bijgeknipt.

Waar op letten als de scheerdatum nadert?

De alpaca’s dienen droog te zijn als ze worden geschoren. Zet ze dus op tijd op stal of onder een overkapping. Bij voorkeur een halve dag tot een dag van tevoren. Wanneer er tijdens regen niet binnen geschoren kan worden moet de afspraak verplaats worden. Zorg ervoor dat de alpaca’s in de periode richting scheertijd niet gaan liggen rollebollen in het zand. Hoe fijn ze het ook vinden. Zand in de wol betekent extra slijtage van de messen. Ook voor de alpaca is het vervelend als de messen steeds opnieuw bot raken. De dieren moeten hierdoor langer vastgebonden blijven dan nodig.

Zet uw alpaca’s ‘klein’ en vlakbij de scheerplek voor dat het scheren begint. Dit zorgt ervoor dat de dieren zonder stress en zonder opgejaagd te hoeven worden kunnen worden voorgeleid of gepakt om te scheren. Denk op voorhand na over wat u met de wol wilt gaan doen. Nemen we ze gewoon mee, met uitzondering van de afvalwol, wenst u de wol te laten verwerken, …